Achtergrondinformatie workshops festival 2009

– ARCHIEF –

Zaterdagmiddag 25 juni 2009 14:00-16:30
Workshop Geweldloze Communicatie voor ouders en kinderen
door Marlies Tjallingii

Wie is Marlies Tjallingii?

· Marlies Tjallingii is begonnen met de Ruzieleerschool en heeft veel gedaan met conflicthantering. Zij heeft zelf 3 volwassen kinderen en heeft daarin veel ervaring opgedaan met communiceren met haar eigen kinderen en nu met haar kleinkinderen. Leren om met verschillen om te gaan, daarin een uitdaging zien. Luisteren naar wat belangrijk is: ouders luisteren naar hun kinderen en de kinderen luisteren naar de ouders. Marlies gebruikt daarvoor het model geweldloos communiceren van Marshall Rosenberg. Dit model maakt veel helder over het verschil tussen wat er gebeurt en wat ik denk en voel over de situatie. Het maakt ook helder wat de behoeften zijn in de situatie en laat denken over de opties die er zijn (vaak veel meer dan die ene optie die we denken dat er is!). Mooi is het wanneer ouders en kinderen samen gaan nadenken over welke opties er zijn.

Ook helpt het model om duidelijke verzoeken aan elkaar te doen. Communiceren bij conflicten gebeurt vaak als we al in een gespannen situatie zijn.

· Een ander manier van toepassen van Geweldloos communiceren is om elkaar te waarderen om wat we doen, om te laten weten wat het met mij doet als ik jou iets zie doen wat ik mooi vind als ouder.

· Marlies komt ook als “ruzie-oma” wanneer je beter wil leren communiceren met je kinderen. Thuis op de bank oefenen met hoe je beter met elkaar kunt praten. Elkaar waarderen en elkaar ook zeggen wat de grenzen zijn op een verbindende manier. ‘Ruzie-oma’ omdat we in onze maatschappij de traditionele structuur kwijt zijn geraakt, waarin de grootouders soms even de wind uit de zeilen namen. Dat is de taak die de ‘ruzie-oma’op zich kan nemen. Als het behulpzaam is komt opa mee!

Website: www.ruzieleerschool.nl

Marlies Tjallingii is ook docente aan de Christelijke Hogeschool Windesheim, waar ze interculturele communicatie doceert.

 


Zondag 26 juli 2009
Workshop Fit met Baby
door Jacqueline Giard-Kamphuis van Moedergevoel

Omschrijving Workshop Fit met Baby

Een goede lichaamshouding tijdens het dragen is heel erg belangrijk. Wanneer er wordt gelet op een goede houding zal men veel langer kunnen dragen zonder dat er klachten ontstaan aan nek, schouders of rug; er vanuit gaande dat men een goede babydrager of draagdoek gebruikt.

Wanneer men een kind draagt wordt het lichaam anders gebruikt dan wanneer men niet draagt. Men kan bijvoorbeeld niet zomaar even voorover bukken om wat op te pakken, maar dan zal men door de knieën moeten zakken. Dat is met ongetrainde bovenbenen heel erg zwaar.

Een goede houding kan men aanleren en veelal is het zelfs nodig dat spieren worden getraind om de goede houding te handhaven of om sterker te worden. De drager beweegt zekerder en is stabieler, wat het dragen alleen nog maar comfortabeler maakt!

Met de training Fit met Baby, worden de belangrijkste spiergroepen, die gebruikt worden tijdens het dragen van een kind, functioneel getraind op muziek. Het kind wordt tijdens de training gedragen en wordt op een speelse manier betrokken bij de grondoefeningen.
Bij deze workshop worden alleen oefeningen gedaan in staande positie; tenzij het mogelijk is om op een half-zachte ondergrond grondoefeningen uit te voeren.

De doelstelling van deze workshop is tweeledig: enerzijds om iedereen kennis te laten maken met dit unieke trainingsprogramma, anderzijds wil ik graag feedback ontvangen van de deelnemers van de workshop, aangezien dit trainingsprogramma nieuw is en er hier en daar misschien nog wat aangepast moet worden!

Op het AP-festival in Nuis, mag iedereen meedoen met deze workshop (groot, klein, pappa’s en mamma’s), dus ook als je geen kind draagt.
De workshop duurt ongeveer 20 minuten. Trek makkelijk zittende kleding en schoenen aan, voor optimale bewegingsvrijheid. Het maximaal aantal deelnemers van de workshop is 10 personen; dus indien er veel geïnteresseerden zijn die Fit met Baby willen uitproberen , dan wordt er nog een workshop ingepland.
De workshop zal plaatsvinden op zondag 26 juli a.s. en het tijdstip waarop de workshop plaats gaat vinden, wordt op zaterdag of zondagochtend in gezamenlijk overleg bepaald.

Er kan nu al op de workshop worden ingeschreven door een e-mail te sturen (info apestaartje moedergevoel punt nl) met als onderwerp ‘Workshop Fit met Baby Nuis’, waarbij aangegeven wordt met hoeveel personen je wenst mee te doen. In het weekend in Nuis kan men zich ook nog aanmelden en zelfs nog op het laatste moment meedoen. Wanneer men zich van te voren aanmeld dan weten we of het nodig is om meerdere workshops Fit met Baby in te plannen.

Website: Moedergevoel

Geen reacties (meer) mogelijk.