De keuze van een drager

Rachel Verweij

Soms willen ouders weten welke drager ze moeten aanschaffen. De simpele knoopdoeken uit niet-westerse culturen voldoen prima en zijn goedkoop, maar niet alle ouders kunnen er mee overweg. Er zijn ook veel voorgevormde dragers op de markt. Het belangrijkste is dat de drager de baby van knietjes tot hoofd helemaal ondersteunt in een ronde houding (kyphosis) met gebogen gewrichten. In een onderzoek naar 192 kinderen die vanaf de geboorte gedragen werden in de verticale houding met beentjes om de moeder heen en gebogen knietjes, bleken bij deze kinderen niet meer rugafwijkingen voor te komen dan gemiddeld. Deze houding beschermt zelfs tegen heupdysplasie. Een aantal dragers in de handel houdt de baby in een verticale houding met afhangende beentjes. Het ruggetje is dan hol in plaats van bol, waardoor er veel druk op de wervelkolom komt. Dit wordt wel geassocieerd met een risico op spondylolisthesis, hoewel hiernaar nog weinig onderzoek is verricht.

Verder moet de drager comfortabel zijn voor de ouder: niet knellen en het gewicht verdelen over een groot oppervlak van de rug, schouders en/of heupen. Ouders hebben soms het idee dat een drager een heupband moet hebben, zoals een rugzak. Zij zijn vaak verbaasd als ze voelen hoeveel comfort een breed uitgespreide doek geeft.

Dit is een kadertekst bij het artikel door Rachel Verweij:
Draagdoeken in de verloskundige praktijk? Professionals over hun ervaringen met het adviseren van dragen.

Eerder verschenen in Nieuwsbrief Natuurlijk Ouderschap 16, 2006

2 Reacties aan “De keuze van een drager”

 1. Hallo,
  Ik wil even reageren op het artikel “de keuze van een drager”.
  Mijn dochter is nu een half jaar oud en ik draag haar eigenlijk vanaf geboorte. Eerst met de tricot-slen. Voor een klein babytje heerlijk in het begin. Maar na een paar weken rekt de stof teveel uit waardoor het voor mama in spe te zwaar word. Sinds dien draag ik de Manduca. Heupband, beschermt je schouders, je kind zit met beentjes om je heen en door het kliksysteem makkelijk om te doen(als een rugzak). Ze kan er goed in slapen en in drinken!
  Ik weet niet of jullie wat aan deze informatie hebben maar ik ben heel blij met mijn manduca en kan het iedereen aanraden.

  Met vriendelijke groet,
  Ariska & Aimee

 2. Ik ben fan van de ergobaby. De eerste weken heb ik mijn dochter bijna continu gedragen overdag en met een knoopdoek vond ik dit al gauw erg belastend. De ergo baby heeft ook een heupband en zachte schouderbanden. Pasgeborenen zitten er in een coconnetje in, later kan dat er uit. Mijn zoon van bijna 3 draag ik er nog wel eens in, maar dan op de rug, in een mensenmassa of als hij moe is tijdens een wandeling.