De pijn van afgewezen worden is echte pijn

Wetenschap

Dat afgewezen worden pijn doet is meer dan beeldspraak. Een team wetenschappers heeft uitgevonden dat voor onze hersenen een afwijzing hetzelfde is als je teen stoten.

Hersenscans bij vrijwilligers lieten zien dat als zij een afwijzing meemaakten, het ‘pijncentrum’ in de hersenen in een hogere versnelling ging. Dit suggereert dat emotionele stress, veroorzaakt door bijvoorbeeld het einde van een relatie, of het verlies van een geliefd persoon, sterker aansluit bij fysieke echte pijn dan tot nu toe werd aangenomen.

Wetenschappers weten al een tijd dat als een persoon fysieke pijn heeft, dat dan de anterior cingulate, een deel van de hersenen, tot actie overgaat.

“Het is als een alarmsysteem. Het laat je weten wanneer je pijn voelt”, zegt Matthew Liebermann, een psycholoog verbonden aan de universiteit van California in Los Angeles.

Dr. Liebermann en zijn collega’s Naomi Eisenberger en Kipling Williams besloten te gaan kijken of hetzelfde deel van de hersenen ook getriggerd zou worden bij emotionele stress.

Ze vroegen een vrijwilliger te gaan liggen in een hersenscanner terwijl ze een eenvoudig computerspel aan het spelen waren. Het spel omvatte het raken van knoppen op een handset teneinde een virtuele bal te vangen en deze dan naar één of twee ander spelers in het spel te gooien. Er werd hen verteld dat het spel onbelangrijk was en dat het alleen maar werd gebruikt om te zien of de verbinding met de twee andere spelers in andere scanners in werking was. De onderzoekers vertelden niet de waarheid. De andere spelers waren helemaal niet echt maar kwamen uit de computer.

Toen het spel startte speelden alledrie de spelers de bal rond zodat elke speler een gelijk aandeel in het spel had. Maar na een tijdje spelen, begonnen de twee computerdeelnemers plotseling alleen de bal naar elkaar te gooien. “Sommige mensen kwamen uit de scanner en zeiden: zag je wat ze met me deden!”, zei Liebermann.

De vrijwilligers die zich het meest rot voelden over de afwijzing lieten de meeste hersenactiviteit zien. Het ‘pijncentrum’ in hun hersenen was veel actiever geworden.

“De reactie op de sociale uitsluiting was opvallend vergelijkbaar met wat je ziet in de reactie op fysieke pijn”, zegt Dr Liebermann.

Professor Anthony Dickenson van de University College London, die gespecialiseerd is in de oorzaak van pijn, zei: “dit is heel belangrijk omdat het de medici voor eens en voor altijd bewijst dat emotionele stress iets echts is, dat mensen die zich ellendig voelen geen simulanten zijn.”

“Het laat zien dat de psychologische aspecten van pijn echt zijn en dat ermee omgaan niet een kwestie is van tegen mensen zeggen dat ze zich bij elkaar moeten rapen. “

Dr Richard Wise van Oxford University die het effect van pijn op de hersenen heeft bestudeerd via een magneetscan, zegt: “Dit soort onderzoeken hebben een grote waarde omdat zij ons helpen een idee te vormen van de netwerken in de hersenen die betrokken zijn bij het ervaren van verschillende gevoelens.”

Bron:
Ian Sample, science correspondent
Friday October 10, 2003
The Guardian

Eerder verschenen in Nieuwsbrief Natuurlijk Ouderschap 14, 2005

Eén reactie aan “De pijn van afgewezen worden is echte pijn”

  1. de titel alleen al!!!
    Ik spreek van ondervinding… Afwijzing is een constante ’trigger’ in mijn leven. Vaak voel ik al afwijzing zonder dat er aanleiding toe is, en het doet werkelijk PIJN ! Het belemmert me, om ten volle te leven. Het maakt ook dat ikzelf anderen moeilijk kan afwijzen. Toch is het nodig om mezelf te beschermen dat ik bepaalde gedragingen en situaties ‘afwijs’. Ik heb dat nog steeds niet onder de knie, maar doe mijn best. Ik geloof in een positieve evolutie… Bij mijn kleinkinderen en kinderen zie ik hoe een goede communicatie en/of duiding veel PIJN voorkomt. Ik ben trots op hen en diep-dankbaar omdat zij mij helpen met dit gegeven te leven.