Hoe kom je als ouder aan jezelf toe, zonder je kind tekort te doen?

Uit: Marnie Ko Collection

Eén van de grootste tegenstrijdigheden in onze maatschappij zit in het denken van ouders die ervan uitgaan kinderen te kunnen krijgen, zonder dat er iets in hun leven verandert. Deze ouders denken dan ook vaak nog dat ze op de behoeften van hun kind kunnen ingaan zonder compromissen, zonder opoffering of zonder iets te hoeven inleveren waar het hun eigen behoeften betreft – maar hun kinderen lijden daar onder.

Ik kan geen voorbeeld bedenken waarbij ik als liefdevolle ouder niet enigszins aan mijn eigen behoeften voorbij ga. Want je kunt niet aan de behoeften van je kinderen tegemoet komen zonder je eigen behoeften op het tweede plan te zetten. Maar, je kunt wél aan je eigen behoeften tegemoet komen zonder je kind tekort te doen. Dat vergt wat planning en een behoorlijke dosis inzet, maar het is zeker mogelijk.

Hieronder een lijst met ideeën voor moeders die wat extra tijd en aandacht voor zichzelf willen hebben – zonder dat je je schuldig hoeft te voelen dat je je kind tekort doet.

– Ga in bad met een goed boek als je kinderen ‘s avonds eens vroeg in bed liggen.

– Of neem de kinderen mee in bad als ze niet vroeg in bed liggen.

– Koop een goed boek voor jezelf om te lezen terwijl je je kindje voedt.

– Sta een kwartier eerder op dan je kinderen meestal doen, zodat je in de ochtendrust met een kop thee de krant kunt lezen.

– Als je kinderen halverwege de middag moe worden, neem ze dan mee in de auto voor een ritje. Zorg dat je een goed boek en je favoriete muziek bij je hebt. Zodra ze in slaap gevallen zijn, parkeer je de auto en zo heb je gelegenheid om in alle rust te lezen, naar je muziek te luisteren en te genieten van wat tijd voor jezelf.

– Vraag in het weekend aan je man of hij met de kinderen onder de douche wil gaan, zodat jij de gelegenheid hebt om datgene te doen wat je al de hele week van plan was.

– Haal, als de kinderen in bed liggen, een afhaalmaaltijd en ga –tussen de voedingen door- romantisch met je partner dineren.

– Ga iedere middag samen met je baby een tukje doen.

– Leg je baby in de draagdoek, zet je oudere kind in de wandelwagen en ga lekker een eind lopen.

– Reserveer één dag per week helemaal voor de kinderen. Laat de telefoon bellen, laat het huishouden voor wat het is en doe de hele dag niets anders dan kleuren, spelen, samen koekjes bakken, voeden, knuffelen en buiten spelen.

– Ga iedere ochtend met de kinderen onder de douche. Laat ze met speeltjes spelen zodat jij gelegenheid hebt je benen te scheren.

– Ga uitgebreid met een kop thee, voeten omhoog, 20 minuten je baby voeden.

Dit is natuurlijk absoluut geen complete lijst van wat je als moeder zou kunnen doen om jezelf eens lekker te verwennen, maar het is een goed uitgangspunt. Maak gebruik van de mogelijkheden die je hebt om je kinderen groot te brengen en wees creatief in het vinden van manieren om aan jezelf toe te komen zonder dat je je kindje alleen hoeft te laten of zonder dat je hem of haar hoeft te laten wachten.

Met toestemming overgenomen. Artikel geschreven door Marnie Ko, redacteur en uitgever van Nurturing Magazine, www.nurturing.ca

Van de redactie: Er zijn ongetwijfeld nog veel meer manieren, hoe aan jezelf toe te komen zonder je kind daarbij tekort te doen. We horen graag wat werkt bij jullie, dus deel je creatieve tips en laat een reactie achter.

Eerder verschenen in Nieuwsbrief Natuurlijk Ouderschap 3, 2000

4 Reacties aan “Hoe kom je als ouder aan jezelf toe, zonder je kind tekort te doen?”

 1. Op zich leuke tips, maar die opmerking “Leg je baby in een draagdoek en zet je oudere kind in een wandelwagen”, vind ik nogal kort door de bocht. Alsof het oudere kind een vrachtje is. Over welke leeftijd hebben we het dan? Kinderen worden vaak onnodig vastgebonden in een buggy, ook al kunnen ze al lopen. Mijn motto is: als een kind kan lopen, laat het dan zoveel mogelijk lopen, anders neem je het zijn zelfstandigheid af. Naar mijn inzien is er ook veel meer positief contact tussen ouder een kind, wanneer het kind mag lopen. In een buggy zit het kind meestal met de rug naar de ouder toe, waardoor contact belemmerd wordt. Vaak zitten kinderen tegen hun wil in een buggy, maar ik neem aan dat jullie dit niet zo bedoelden. Mijn advies is om ook onderzoek te doen, een artikel te schrijven over hoe ouders de buggy verkeerd gebruiken. Als het kind vastzit in een buggy, hoeft de ouder er lekker niet naar om te kijken! Dit zeg ik als vriend, want op zich vind ik dit een hele goede site, die opkomt voor de behoeften en welzijn van het kind. Op het artikel over de schaduwkant van slaaptraining heb ik al een positieve reactie gegeven.
  vr groet,

  Zora.

 2. Hallo lezers,
  Hier wat dingen die wij zoal doen :

  -zonder auto in de stad is mijn variant op “een stukje rijden” een lange tramroute die in een lus rondrijdt; even een rondje tram vindt ons dochtertje heerlijk, ze dut zo weg…

  -wat ze ook heerlijk vind (en ik daarmee ook) is even lekker tot rust komen in de natuur > dat wordt dan hier wel een groot park, maar de ritselende blaadjes doen wonderen. We rijden dan stapvoets, terwijl haar koppie nieuwsgierig uit mijn jas steekt. Ik kan tegelijkertijd heerlijk in gedachten wegdromen..

  -als laatste tip iets wat ik ook wel raar vind; er lopen hier in de grote stad (vooral door de week) erg weinig moeders met een draagdoek of zak. Wanneer wij samen wandelen, zie ik altijd veel mensen even glimlachen naar ons. Daar word ik zelf altijd erg vrolijk van, en bevestigt voor mij gewoon dat dit de leukste en beste manier is om met je kindje op pad te gaan, en ik voel me trots op de keuze die wij hierin gemaakt hebben!

  groet,
  Roof

 3. Wat een leuke tips! Zo voor de hand liggend en toch zo nuttig… Mij spreekt dat dagje alleen voor de kinderen ook wel aan – krijgen zij eens extra aandacht en het lijkt me voor mij ook vrij ontspannend. Alleen al omdat zich dan geen schuldgevoelens hoeven op te stapelen over hen toch niet alles kunnen geven dat ze nodig hebben.

  Mijn dochtertje van 10 maanden speelt graag in een droog bad, of terwijl de kraan een beetje open staat. Op een anti-slip-matje. Ze speelt daar zo lang en graag dat ik me in die tijd ’s morgens op kan maken. Met blote benen en billen doet zij dan direkt haar plas… (BZC).

  Ik vind het ook heerlijk hoe de draagdoek (en een bakfiets!) echt glimlachjes op mensen hun gezicht toveren. Vooral kinderen lachen bijna hardop om de bakfiets en dat maakt toch gewoon je hele dag goed! Goed, we wonen hier niet in Amsterdam, anders is men er wellicht aan gewend geraakt.

 4. ’s ochtends een halfuur eerder op dan mijn zoon, dat doen we nog steeds. mijn man en ik beginnen de dag samen met een kop koffie aan de eettafel. we praten wat, spreken de dag door enz. heerlijk!
  mijn zoon is 9 jaar, en ik moet een halfuur rijden om hem naar school te brengen, dus rustig de dag beginnen is echt goed voor me.
  mijn man en ik houden allebei de vrijdag zoveel mogelijk vrij, om samen leuke dingen te doen. op die manier hebben we ruimte genoeg om als ouders ook echt aanwezig te kunnen zijn.