Boek: How2Talk2Kids: Effectief Communiceren met Kinderen

door Adele Faber & Elaine Mazlish, bewerkt naar het Nederlands door Heleen de Hartog.

Positieve en zachte discipline is een belangrijke pijler van Attachment Parenting. Het besluit om niet te straffen is ook snel genomen, al was het maar omdat het niet echt werkt, maar wat dan? Het boek How2talk2kids geeft praktische aanwijzingen en voorbeelden om effectief en respectvol te communiceren met je kinderen.

Hoe luisteren kinderen eigenlijk? Door dat wij als ouders luisteren naar onze kinderen. We denken vaak wel dat ze luisteren, maar communiceren zelf ongemerkt vaak op zo’n manier dat kinderen zich niet gehoord voelen, bijv. door te commanderen, dreigen, allerlei voorwaarden stellen ed.

Dit boek gaat over het echt luisteren naar kinderen en geeft alternatieven in communicatie die respectvol zijn voor zowel de gevoelens van ouders als kinderen.

Als doelen van deze vorm van communiceren worden zelfredzaamheid en zelfvertrouwen genoemd. Een belangrijker effect lijkt mij dat de relatie tussen ouders en kinderen (nog) beter wordt.
Het boek geeft een praktische handleiding met eenvoudige stappenplannen en veel herkenbare voorbeelden, waarvan een aantal aansprekend uitgebeeld met tekeningen.

Een aantal hoofdpunten van How2talk2kids zijn:
– het erkennen (en accepteren) van gevoelens
– samenwerken met je kind
– alternatieven voor straf. Een voorbeeld is het inzetten van “time-with”, tijd met de ouder samen, in plaats van “time-out”
– zelfredzaamheid (autonomie) bevorderen
– behulpzaamheid waarderen, d.w.z. neutraal beschrijven in plaats van beoordelen of evalueren
– “un-labelen”; bevrijden van rollen, vastgeroeste beelden en beeldspraak veranderen

Net zoals met het leren van bijv. Geweldloze Communicatie en andere nieuwe talen geldt dat we ook met oefenen waarschijnlijk met een “accent” blijven spreken. De schrijvers benadrukken dan ook om geduld met onszelf als ouders houden.

How2Talk2Kids is onder de oorspronkelijke titel “How to talk so kids will listen &listen so kids will talk” door de jaren heen terecht een klassieker geworden. Ik ben dan ook blij dat niet alleen dit boek vertaald is, maar dat Heleen de Hartog plannen heeft om nog meer titels van Elaine Mazlish en Adele Faber uit te geven in het Nederlands.

Boekbespreking door Bernadette van Zuidam

Eerder verschenen in Nieuwsbrief Natuurlijk Ouderschap 17, 2010

Update: in januari 2011 verscheen een tweede boekbewerking, How2Talk2Kids, Broers en zussen zonder rivaliteit

2 Reacties aan “Boek: How2Talk2Kids: Effectief Communiceren met Kinderen”

  1. Ik veronderstel dat u ‘pijler’ bedoelt en niet ‘peiler’.

  2. ja inderdaad, dank je wel voor de opmerkzaamheid!