Kinderboek: Een baby’tje op komst

Een baby’tje op komst: een leuk voorleesboek voor broertjes en zusjes van William & Martha Sears en Christie Watts Kelly

Recensie door Caroline Buset

“Een baby’tje op komst” is een voorleesboek voor kleuters die een broertje of zusje verwachten. Wat het boekje leuk, en anders dan de andere, maakt, is dat er (eindelijk eens) een borstgevoede baby getoond wordt, een baby in een draagzak en een baby’tje dat bij de ouders in de kamer slaapt.

Het boek begint bij de zwangerschap: “Wanneer er een baby’tje in mama’s buik groeit, is die dikke buik niet het enige dat verandert en groeit. Jijzelf groeit ook: je wordt nu een grote broer of grote zus.” Er wordt heel lang over de zwangerschap doorgegaan: de veranderingen in huis, wat mama allemaal voelt (reuzenhonger, misselijkheid, vermoeidheid, pijnlijke voeten,…) en dat wordt verteld en uitgelegd vanuit het standpunt van de kleuter. Er zijn heel veel duidelijke tekeningen. Naar mijn idee wordt er wat te veel doorgeboomd over die zwangerschap. Soms wordt de raad gegeven om aan kleine kinderen nog niet te vroeg te gaan vertellen dat er nog een kindje komt, omdat negen maanden voor kinderen van die leeftijd te lang is om te kunnen bevatten. Dan denk ik dat op het moment dat je kind op de hoogte is van je zwangerschap (en erin geïnteresseerd raakt), die dingen al achter de rug zijn, en misschien wel aan de aandacht van je kind zijn ontsnapt.

De bevalling wordt kort besproken, weeral vanuit het standpunt van de kleuter. Positief is dat er vermeld wordt dat een baby ook gewoon thuis kan geboren worden. “Wanneer mama meer en meer weeën krijgt, dus wanneer haar buik zich meer en meer gaat samentrekken, is het tijd voor papa en mama om de baby geboren te laten worden. Dat kan thuis of in het ziekenhuis. Een dokter of vroedvrouw zal je mama helpen, want het is een zware klus voor mama!” Voor de rest wordt er over de bevalling vooral verteld wat je als kleuter allemaal kan doen terwijl je mama aan het bevallen is (en jij dus bij iemand logeert).
En dan is de baby er, eindelijk. Zoals verwacht van een boekje van de hand van Sears, krijgt het baby’tje de borst op de tekening, maar toch wordt er in de tekst vermeld: “Ze drinken melk uit een flesje of uit mama’s borsten!”, wat ik een beetje ontgoochelend vond. (Enkele pagina’s later is het flesje ook te zien, als de kleuter het kleine baby’tje een flesje geeft.) Het kindje wordt gedragen in een sling (komt in verschillende tekeningen terug), wat natuurlijk erg leuk is. Ook wordt verteld dat een klein kindje bij mama en papa slaapt, en er wordt uitgelegd waarom het nodig is om een baby’tje te dragen en ’s nachts bij je te nemen: “…toen hij in mama’s buik zat, hoorde hij steeds haar hart kloppen. Nu voelt hij zich verschrikkelijk alleen wanneer hij mama’s hart niet meer hoort.”
Op een tekening zie je dat het baby’tje in een co-sleeper slaapt naast het bed van de ouders. Het is natuurlijk leuk om in een kinderboekje eens een kindje te zien dat niet in een wiegje in een kinderkamertje ligt, maar ik vind het jammer dat het kindje niet echt “dicht bij mama en papa” (zoals de tekst erboven vermeldt) ligt, en dat er al helemaal geen spoor is van andere kindjes in de kamer (hoewel er in het verhaal nog andere kleine kindjes rondlopen). Meer nog: er staat zelfs “net zoals jij toen jij een baby was”. Dan denk ik: “Is dat hier Sears aan het woord?”

Het verhaal gaat nog verder over het leven met een kleine baby.
Het boek eindigt met enkele “tips voor de ouders”. Dan hebben ze het even kort over het gebruiken van de woorden “grote broer/zus”, het opbouwen van een hechte band met de baby en de angst om daarbij de gevoelens van je oudere kind te kwetsen, mogelijke ‘negatieve’ gevoelens van oudere kinderen naar de baby toe, en hoe daarmee om te gaan, enzovoort.

Ik ben heel blij met het boekje. (Ik heb het zelfs direct besteld toen ik hoorde dat Sears een voorleesboekje over het krijgen van een klein broertje/zusje had geschreven.) Het is leuk dat er nu eindelijk eens een boekje voor kinderen is waar kindjes getoond worden aan de borst en in de draagdoek… En het is helemaal fantastisch om te zien dat het boekje echt overal te krijgen is, en dat kleine kindjes op die manier dingen als borstvoeding normaal gaan vinden. Maar toch heb ik soms de indruk dat Sears zich wat ‘ingehouden’ heeft om ouders niet af te schrikken. Misschien moeten we zelf maar eens een ‘honderd procent Attachment Parenting – kinderboekje’ schrijven…?

Babytje Op Komst: een leuk voorleesboek voor broertjes en zusjes – William & Martha Sears

Te leen uit de bibliotheek van St. APEU

Boekbespreking eerder verschenen in Nieuwsbrief Natuurlijk Ouderschap nr 13, 2003

3 Reacties aan “Kinderboek: Een baby’tje op komst”

  1. Helemaal mee eens, als zelfs de grote meester zich inhoud komt het nooitover, dus lijkt me prima idee om een acht AP boekje te schrijven. Ik ben vroedvrouw en merk dat ouders wel geschrokken reageren, maar als je het blijft herhalen het steeds meer als normaal gaan vonden. Ik zal het boekje zeker promoten!

  2. Wat mij betreft, is het juist een grote plus dat het boekje ruimte biedt voor andere opties. Om een voorbeeld te geven: soms lukt het drinken aan de borst niet en drinkt de baby moedermelk uit een flesje.
    Van alles wat ik tot nu toe over attachment parenting heb gelezen, vind ik de boeken van Sears het prettigst. Juist door die nuanceringen die hij aanbrengt. Het valt mij op dat veel AP boeken erg zwart-wit zijn, terwijl het er juist om gaat dat je luistert naar de behoeften van JOUW kind.
    Overigens, bedankt voor het uitgebreide verslag, ik heb het met belangstelling gelezen!

  3. Jammer dat dit boekje niet meer te koop is en niet in herdruk gaat