Reflecties op slaaponderzoek
– James McKenna
De laatste tijd worden de waarden van onze wetenschappelijke, medische maatschappij overduidelijk gemaakt: men is eerder voorstander van het zuigen op fopspenen dan aan borsten, eerder van apart laten slapen van moeder en kind dan de omstandigheden vermijden die risico’s kunnen zijn bij samen slapen. Er is spake van het weggooien van de baby met het badwater, hoe zit het met wegdoen van bedden, flessen, fopspenen, en gevaarlijke slaapomstandigheden, en het behouden van moeder, baby, en borstvoeding (zonder spenen)- zoals het biologisch gezien bedoeld is?. Wat we horen, reflecteert de sterke persoonlijke interpreterende voorkeuren van de goedbedoelende onderzoekers, en simplistische verklaringen en actieplannen die ontstaan zijn uit behoorlijk specifieke sociale ideologieën en culturele aannames. Die laten, ongelukkigerwijs, weinig ruimte voor alternatieve verklaringen of andersoortige adviezen voor uitvoering, die gelijkwaardige wetenschappelijke en verwante antwoorden reflecteren.
Maar, er is veel hoop en cynisme en wanhoop is niet nodig. De wereld is anders dan hij tien jaar geleden was. Professionals én ouders hebben toegang tot een veel breder gebied van wetenschappelijke informatie. Dit betekent dat, terwijl veel kwesties correct bekend gemaakt worden als ingewikkelder en minder simplistisch en misschien geen enkele eenduidige oplossing kennen, zulke informatie grotere mogelijkheden biedt om tegenargumenten te vinden. Dit kan instituten uitdagen die voorheen alleen maar dicteerden wat ouders zouden moeten denken en doen. Deze informatie staat ouders én professionals toe om beter tegemoet te komen aan specifieke familiebehoeften met de best mogelijke patronen van kinderzorg. Ik geloof dat we de dagen van “één maat past iedereen”-benadering achter ons kunnen laten, vooral als we kijken naar voedings- en slaapkwesties. Wees hier blij mee! Ga de uitdaging aan. Toegang tot informatie laat inadequate conclusies of aanbevelingen van het beleid van instituten, die behoorlijk effectief uitgedaagd kunnen worden toe, in wetenschappelijke termen. Laat je stem horen en zorg voor goedberedeneerde reacties en gevoelige kritiek. Maak gebruik van je eigen ervaringen om voor te lichten. Het is ieders verantwoordelijkheid om dit te doen, inclusief de verantwoordelijkheid van de ouders.
Bron: http://www.nd.edu/~alfac/mckenna/reflections.html
James J. McKenna is Professor Biologische Antropologie en staat aan het hoofd van het ‘Moeder en baby slaaplaboratorium’ aan de Universiteit van Notre Dame, Indiana, VS.