Sprookje over Waarheid

Toen de goden hemel en aarde schiepen – volgens een oud Oosters sprookje – bleven ze zitten met nog één probleem: waar de Waarheid te verbergen. Ze wilden het niet al te makkelijk maken, omdat het kijken naar de zoektocht hun veel plezier zou geven. Een god stelde voor het op de hoogste bergtop te plaatsen, een ander de verste ster. Een derde god zei dat het verstopt zou moeten worden in de diepste afgrond. Een ander suggereerde de donkere kant van de maan. Tenslotte zei de oudste en wijste, “Nee. We zullen de Waarheid verstoppen in het hart van elk menselijk wezen. Op die manier zullen ze het hele universum doorzoeken voordat ze het vinden.”

Bron: Piero Ferrucci – What we may be

Eerder verschenen in Nieuwsbrief Natuurlijk Ouderschap 6, 2001

3 Reacties aan “Sprookje over Waarheid”

 1. Ja wat is de waarheid….
  Na een zoektocht in boekjes, in gesprekken met vrienden, in gesprekken met het CB heb ik niet gevonden wat het antwoord was. Wel heb ik gevonden wat het probleem is. Het probleem is dat mijn kindje op de kamer van zijn papa en mama slaapt en ook nog eens borstvoeding krijgt terwijl hij al 1 jaar is geweest. Maar,…..dit is het probleem van anderen. Anderen vinden het raar, anders, lastig, niet normaal en alle andere meningen die ze hebben gezegd.
  Het is raar dat ik mijn kind borstvoeding geef terwijl het een jaar is en dat hij op de slaapkamer van zijn papa en mama slaapt. Nee dat ging mij te ver. Het is natuurlijk dat ik mijn kindje de bost geef en dat ik mijn kindje bij ons op de kamer neer leg te slapen. Toch heb ik een probleem, mijn kindje slaapt niet zelfstandig in als hij in de nacht wakker wordt. Hierdoor ben ik moe en is mijn man moe. Intens moe. Ons kind lijkt er geen last van te hebben en is een vrolijke jongen. Hij vind het alleen niet leuk dat zijn vader en moeder spanning hebben omdat ze aan het eind van hun latijn zijn. Hij wordt erdoor toch een stuk minder vrolijk.
  Na van alles geprobeerd te hebben is het klaar. Ons kindje is in zijn eigen kamertje gaan slapen. Het was weer een probeersel. Een die geheel tegen mijn gevoel in ging, maar het advies was van zo ongeveer iedereen die ik sprak.
  Wat gebeurde er tot mijn verbazing….hij sliep een heel groot deel van de nacht en de tweede nacht weer…Nu is het afwachten en kijken wat de komende weken doen.
  De waarheid is blijkbaar niet wat ik natuurlijk vind, de waarheid is niet wat anderen willen, de waarheid is wat mijn kindje nodig heeft in de veranderingen van het gezin. Niets is statisch en het is belangrijk mee te gaan in de dynamiek van het leven van ons gezin. De waarheid zit hem hierin. Aan de ouders de belangrijke taak dit te blijven zien en ernaar te handelen en de eigen overtuigingen soms los te laten. Hoe moeilijk het ook is.

 2. Kindjes drinken van nature ook snachts.Dit is goed voor de ontwikkeling van hun hersens. In die culturen waar men daar geen probleem van maakt drinken kindjes vaak tot het 4e jaar snachts. Behalve in de westerse samenleving… hoe meer kindjes ‘apart’ liggen, hoe dieper ze slapen. Dus dan slaapt hij wel.. Maar of dat dan ‘goed’ is ?

  Ik ben ook moe, al heel lang. Maar dan maar moe. Laat maar drinken. Uiteindelijk wen je er wel aan. Mijn kindje slaapt ook echt niet ‘alleen’ in. En waarom zou hij… Het is de natuur van ieder mens om bij elkaar te willen zijn. Om de warmte van een ander te voelen, de aanraking de streling. Het gewenst en geliefd voelen. Fysiek. Dat willen we toch ook allemaal? Ik wel ten minste.. Dat is voor mij waarheid..

 3. Ook mijn dochtertje van 11 maanden ligt bij ons in bed en drinkt s’nacht nog meerdere malen. Moeheid probeer ik te bestrijden door zelf ook op tijd naar bed te gaan. Als ik het nodig heb dan ga ik samen met haar naar bed om te slapen. En als ik dat eens in de zoveel tijd doe dan blijf ik mijn moeheid aardig de baas. Ook probeer ik onze nachtelijke voedingen te zien als speciale intieme momenten in plaats van een verplichting. Meestal lukt dat aardig 😉

  verder ben ik het helemaal met Antonia eens…