Boek: Stop met aardig zijn – Thomas d’Ansembourg

Het boek “Stop met aardig zijn” gaat over geweldloze, verbindende communicatie, geïnspireerd door het werk van Marshall Rosenberg. Thomas d’ Ansembourg beschrijft een model van geweldloze communicatie als een methode om wezenlijk te communiceren en elkaar te ontmoeten.

Ik vond het een verhelderend boek, als verdieping en aanvulling op het boek Geweldloze Communicatie (GC) van Marshall Rosenberg. Het is voor een deel geschreven vanuit de persoonlijk ervaringen van de schrijver, die het belang en de mogelijkheden van GC illustreren. Het bevat veel voorbeelden van GC in actie, waaronder aardig wat concrete beschrijvingen van alledaagse uitwisselingen tussen ouders en kinderen. Het is natuurlijk niet alleen een tool bij Attachment Parenting, maar voor diepere verbondenheid tussen mensen van alle leeftijden.

Een inzicht wat dit boek duidelijk voor mij onder woorden bracht was dat behoeften liever erkend willen worden dan bevredigd. Dat geeft rust bij het balanceren van behoeften in een gezin. En dat het belangrijk is om authentiek, echt, te zijn, vandaar de oorspronkelijke titel in het Frans:

Stop met aardig zijn, wees echt!

Stop met aardig zijn – Thomas d’Ansembourg
269 pagina’s | Uitgeverij Ten Have | september 2005

Boekbespreking door Bernadette van Zuidam

Eerder verschenen in Nieuwsbrief Natuurlijk Ouderschap 17, 2010

3 Reacties aan “Boek: Stop met aardig zijn – Thomas d’Ansembourg”

 1. Beste mensen,
  ik ben op zoek naar dit boek, het is niet meer te koop bij de boekhandel en ook tweedehands niet te krijgen…..heeft iemand een tip of wil dit boek zelf verkopen?

  vriendelijke groeten, Barbara Pompe

 2. Ik zocht net in de catalogus van de bieb. Ik kreeg 5 hits. Purmerend, Dordrecht, Lisse, Zoetermeer, Bussum
  Wellicht kun je reserveren en naar jou bieb laten brengen. Je kind is meestal gratis lid tot 18 jaar. Succes

 3. Beste Barbara,
  Een tijd geleden heb ik met de uitgever contact gehad hierover. In augustus verschijnt er een nieuwe editie. Het ISBN-nummer is 9789025903138.
  Vriendelijke groeten van Mirjam