Wat zijn de voordelen van samen slapen met de baby?


– James J. McKenna

Voordelen kunnen enkel afgewogen worden met het oog op hoe ouders denken over het feit dat hun kind dicht bij hen is – of naast hen, en kunnen slechts in positieve zin berekend worden als ouders weten hoe ze veilig kunnen samenslapen. Sommige voor de hand liggende voordelen: de baby weet dat je er bent en kan zo emotioneel en fysiologisch op een gunstige manier reageren.

Baby’s zullen vaker drinken met minder verstoring van moeders slaap – zowel baby als moeder zullen meer rust krijgen in vergelijking met borstvoedingsbaby’s die alleen slapen – zoals aangetoond werd door recente studies. Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat baby’s vaker wakker worden, maar voor kortere periodes dan als de baby apart zou slapen – en ze slapen minder diep, wat goed zou zijn voor baby’s die moeilijk wakker worden. (Red: dit vermindert zo de kans op apneu en wiegendood volgens o.a. W. Sears)

Baby’s huilen duidelijk minder als ze samen slapen wat betekent (theoretisch gezien toch) dat ze meer energie kunnen steken in hun groei, onderhoud en weerstandsysteem. Vaker borstvoeden dat gepaard gaat met samen slapen kan ook vertaald worden in minder ziekte. Ook de aanmaak van moedermelk neemt toe.

De nabijheid van de baby laat de ouders toe om te reageren op veranderingen bij de baby – als hij bijvoorbeeld zou stikken of moeilijk zou ademen. De nabijheid van de ouder maakt het aannemelijker dat, als de baby aan het vechten is om zichzelf te bevrijden van de dekens over zijn hoofd, de ouder erbij is en er iets aan kan doen. Werkende moeders die zich schuldig voelen dat ze niet genoeg tijd met de baby doorbrengen tijdens de dag, kunnen zich beter voelen door het ’s nachts voeden en zo in contact te zijn met hun baby. Daardoor kunnen, moeder net zoals vader, weer de relatie met hun baby versterken. In de juiste gezinsomgeving kan samen slapen zeer goed zijn voor moeder, vader en baby.

Geen reacties (meer) mogelijk.