Zal ons kind sneller doorslapen als hij of zij bij ons in bed ligt?


– James J. McKenna

Er bestaan geen gegevens die deze vraag kunnen beantwoorden. Maar een reeks wetenschappelijke onderzoeken toont aan dat het eigen ontwikkelingstempo van de baby, beïnvloed door zijn eigen interne behoeften zoals wakker worden, eten, getroost worden of ademen, evenveel invloed heeft op het ’s nachts wakker worden en doorslapen als de plaats waar hij slaapt.

Bovendien is het interessant te zien dat indien kinderen en ouders samen slapen, de kinderen voor het grootste deel niet waargenomen worden door de ouders en het kind terug in slaap valt als hij de “aanwezigheid” van de ouder voelt, zonder de ouder wakker te maken. De vraag over “doorslapen” wordt hier dus minder relevant.

Jaren geleden bemerkte Dr. Tom Anders dat baby’s ’s nachts gedurende korte periodes wakker worden zonder dat de ouders dit merken, zelfs als ze alleen in een bedje slapen. Sommige baby’s vallen gewoon terug in slaap, terwijl andere, waarschijnlijk met andere behoeftes en gevoeligheden, wakker zullen worden en hun nood aan contact aan de ouder “signaleren”. Als kinderen dit zouden doen (een signaal geven aan hun ouders) dan is dit niet noodzakelijk een teken van onvolwassenheid, koppigheid of een poging tot manipulatie. Het is interessant te weten dat laboratoriumonderzoeken uitwijzen dat de gemiddelde duur van de wakkere periodes van moeder en kind bij het samen slapen korter zijn dan die van de moeder en het kind dat in een ander kamer slaapt en die men moet gaan troosten vooraleer terug in slaap te vallen. Een beetje informatie kan hier helpen: vanuit een biologisch perspectief is het goed dat baby’s tijdens hun eerste levensjaar ’s nachts wakker worden. Hoewel baby’s geconditioneerd kunnen worden om lang en alleen te slapen zonder tussenkomst van de ouder, en zodoende de culturele verwachting vervullen om door te slapen, het feit blijft dat ze niet gemaakt zijn voor dit gedrag en het is misschien niet in hun eigen biologisch of psychologisch belang. De doelen en noden van de ouders doen hen het gedrag van hun kind verschillend interpreteren, zo ook het ’s nachts wakker worden. Veel ouders maken zich bijvoorbeeld geen zorgen over het ’s nachts ontwaken omdat, zeker als de baby naast hen slaapt, de baby tevreden is en niet zo gemakkelijk wakker zal worden en angstig zal blijven.

Geen reacties (meer) mogelijk.